Neem contact met ons op : 070 393 76 17

Kinesio Taping

Kinesio Taping komt van oorspong uit Japan. De tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenso Kase. Het is een techniek die gebruik maakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Dat gebeurt met behulp van speciale rekbare tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen. 

kinesio taping

Kinesiotape is een jarenlang geteste, therapeutische tapemethode die kan worden gebruikt voor veel verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het doel en het ontwerp van de tape is om het natuurlijke helende vermogen van het lichaam te vergemakkelijken, terwijl het ondersteuning en stabiliteit biedt aan de omliggende weefsels, zonder beperking van de beweging van het lichaam. Het is ook ontworpen om de effecten van de therapie, die wordt toegediend tijdens de behandelingen met fysiotherapeuten, chiropractoren, oefentherapeuten, sportmasseurs of trainers, te verlengen.

Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio Tape ligt in het feit dat de Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, wat leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging, doordat de Tape de huid een stukje optilt. 

Kinesio Taping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing (acute, subacute, revalidatie en preventief). Er zijn vijf belangrijke fysiologische effecten van Kinesiotaping: 

1.      Huid 
Kinesiotaping stimuleert de mechanoreceptoren van de huid, vermindert de ontsteking en helpt bij pijnbestrijding.

2.      Bloedsomloop / lymfestelsel
Kinesiotaping tilt de huid op en zorgt voor ´rimpels´ in de huid waardoor lymfevocht zich gemakkelijker kan verplaatsen van 'hogedrukgebieden' naar 'lagedrukgebieden'. Hierdoor vermindert de pijn. De toepassing van de tape verbetert ook vloeistofuitwisseling tussen weefsellagen, vermindert oedeem en egaliseert temperatuur van het weefsel.

3.      Fascia 
Bij een blessure is het collageen verdikt wat als een soort lijm werkt, waardoor de weefsels aan elkaar blijven 'plakken'. Kinesiotaping helpt het lichaam terug te keren naar de homeostase en zorgt voor directe beïnvloeding van de huid en onderliggende lagen.

4.      Spier
Kinesiotaping kan worden toegepast om spieren te ontspannen of te activeren. Het kan ook de bewegingsuitslag verbeteren, pijn verminderen, de spierlengte normaliseren en de vermoeidheid in de spier verminderen.

5.      Gezamenlijk
Kinesiotaping kan de biomechanica van het lichaam verbeteren. Het kan de ligamenten en de pezen ondersteunen en kan het bewustzijn van het lichaam verbeteren.

Wat is de Kinesio Taping Methode?

De Kinesio Taping Methode beïnvloedt fysiologische processen op verschillende systemen in het lichaam. Door een juiste Kinesio Taping Methode te gebruiken, kunnen de circulatoire (bloedsomloop), lymfatische, neurale (zenuwen), musculaire (spieren) en fasciale systemen, maar ook de gewrichten worden beïnvloed. Kinesio Taping wordt momenteel gebruikt door therapeuten om de spierspanning te veranderen, het lymfevocht in beweging te krijgen, bewegingspatronen te corrigeren en de houding te verbeteren. De Kinesio Taping Methode is een unieke methode om op een specifieke manier de bovengenoemde systemen te beïnvloeden.

Voordeel van deze methode is dat de tape dagen kan blijven zitten. Hierdoor vindt het herstel 24 uur per dag plaats, in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen en ademend. Sommige mensen hebben een allergie voor het plakgedeelte van de tape. Bij toenemende jeuk of irritatie is de tape niet geschikt voor u.

Bij welke klachten kan je Kinesio Taping toepassen?

De tapemethode is heel effectief bij overbelasting, zoals achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten, een tennisarm, enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape. Deze vorm van tapen kan op verschillende manieren in de sportverzorging worden toegepast. De belangrijkste effecten zijn pijndemping, drukvermindering en verbetering van bloed- en lymfecirculatie. Kinesio Taping kan goed worden gecombineerd met manuele lymfedrainage voor een beter resultaat.

Het is goed toepasbaar bij:
- Verstuiking / kneuzing van o.a. enkel, knie, elleboog en schouders.
- Lokale vochtophoping / zwelling
- Spier- en peesletsels (bijvoorbeeld de tenniselleboog)
- Mechanische correctie van de knieschijf
- Houdingsverbetering
- Littekenbehandeling (bijvoorbeeld na een operatie)

 

 

Wat doet Fysiorijswijk

Fysiotherapie

Onze expertise in ons fysiotherapeutisch handelen is gericht op weefsels beïnvloed...Lees meer

Dry Needling

Dryneedling van triggerpoints is een vorm van behandeling voor patiënten met spier...Lees meer

Fitness

In de praktijk hebben wij enige fitnessapparatuur staan, die wij als hulpmiddel gebruik...Lees meer

Kinesio Taping

Kinesio Taping komt van oorspong uit Japan. De tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door ...Lees meer

Contact

Prinses Irenelaan 347
2285 GA Rijswijk
T. 070 393 76 17
M. info@fysiorijswijk.nl

Erkend lid van

Aangesloten bij


Afspraak maken

Afspraken maken