Skip to content

Kinesio taping

Kinesio Taping komt van oorsprong uit Japan. De tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Kenso Kase. Het is een techniek die gebruik maakt van de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam. Dat gebeurt met behulp van speciale rekbare tape. De tape activeert het zenuwstelsel en algemeen circulatiesysteem, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

Kinesiotape is een jarenlang geteste, therapeutische tapemethode die kan worden gebruikt voor veel verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het doel en het ontwerp van de tape is om het natuurlijke helende vermogen van het lichaam te vergemakkelijken, terwijl het ondersteuning en stabiliteit biedt aan de omliggende weefsels, zonder beperking van de beweging van het lichaam.

Het verschil tussen de gewone sporttape en de Kinesio Tape ligt in het feit dat de Kinesio Tape rekbaar is tot 130-140 % van de oorspronkelijke lengte. Bij gewone tape is de functie gericht op het beperken van de pijnlijke bewegingen, wat leidt tot drukverhoging. De Kinesio Tape is juist gericht op drukvermindering van het aangedane gebied en stimulering van een correcte beweging, doordat de Tape de huid een stukje optilt.

Osteopathie van Leeuwen

Kinesio Taping kan gebruikt worden in alle fasen van genezing. Er zijn vijf belangrijke effecten van Kinesiotaping:

Het grote voordeel van kinesiotape is dat het dagen kan blijven zitten. Hierdoor vindt het herstel 24 uur per dag plaats. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen en ademend. Sommige mensen hebben een allergie voor het plakgedeelte van de tape. Bij toenemende jeuk of irritatie is de tape niet geschikt.

De tapemethode is heel effectief bij overbelasting, zoals achillespeesklachten, schouderklachten, rugklachten, een tennisarm, enz. Ook verstuikingen en kneuzingen genezen sneller met Kinesio Tape. Deze vorm van tapen kan op verschillende manieren in de sportverzorging worden toegepast. De belangrijkste effecten zijn pijndemping, drukvermindering en verbetering van bloed- en lymfecirculatie.

Het is goed toepasbaar bij:

×