Neem contact met ons op : 070 393 76 17

Fysiotherapie Nieuws

Jeroen van Leeuwen is in september 2013 begonnen aan de opleiding osteopathie. De vraag is voor velen: Wat is osteopathie nu eigenlijk?

Wat is osteopathie

De naam osteopathie komt van osteon (Grieks: bot) en pathos (Grieks: lijden), aangezien Andrew Taylor Still, de grondlegger van de osteopathie met het zogenaamde ledenzetten ('bone-setting') begonnen is. Het woord pathos betekend echter ook impressie, zoals in de woorden sympathie (gevoel met) of telepathie (gevoel op afstand). Het woord osteopathie betekend dan osteo (bot) en pathy (de effecten komen van). Het 'gevoel met' de ultieme manifestatie van gezondheid in het bot.

Het basisprincipe van de handmatige geneeskunde is dat ziekte / disfunctie zich uit in een bewegingsverandering en via het bewegingsherstel ook positief te beïnvloeden is. De bewegingsverandering uit zich via het bewegingsapparaat, waarop alle vormen van handmatige geneeskunde aangrijpen, en / of via de organen of de schedel, waarop de osteopathie eveneens direct behandelt. De andere vormen beïnvloeden de organen indirect via het bewegingsapparaat. De totale samenhang van alle bewegingen in het lichaam vormt het terrein van de osteopathie. Iedere structuur is voortdurend in beweging en kan alleen op die manier functioneren. De structuur dirigeert de functie, terwijl de functie weer een grote invloed op de vorm van de structuren heeft.

Voorbeeld

Een veel voorkomend probleem bij velen is lage rugklachten. Niet alleen kan op de plek zelf iets aan de hand zijn, maar de aard van de klacht kan ergens anders in het lichaam zijn oorsprong hebben. De osteopaat zoekt grondig uit waar de dirigerende disfunctie van de klacht (het hoofprobleem) zit. Weliswaar houdt de osteopaat zich niet bezig met pijn, maar wel hoe dit probleem heeft kunnen ontstaan. Lage rugklachten kunnen bijvoorbeeld vaak komen door één of meerdere organen die niet juist functioneren of "in de weg liggen". Zelfs kunnen rugklachten komen door een botje wat niet goed functioneert in de voet, etc.
Kortom, de osteopaat is een grondige onderzoeker van de aard van het probleem (dirigerende en secundaire disfunctie(s)) en "corrigeert / normaliseert" deze disfuncties om het lijf weer optimaal te laten functioneren / doorstromen.

Wat doet Fysiorijswijk

Fysiotherapie

Zoals iedereen weet is regelmatig bewegen essentieel voor een gezond en blessurevrij li...Lees meer

Dry Needling

Dry needling van triggerpoints is een vorm van behandeling voor patiënten met spie...Lees meer

Fitness

In de praktijk hebben wij enige fitnessapparatuur staan, die wij als hulpmiddel gebruik...Lees meer

Kinesio Taping

Kinesio Taping komt van oorspong uit Japan. De tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door ...Lees meer

Manuele Mobilisaties volgens D.A.M.

De afkorting D.A.M. staat voor: Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie. Dit ho...Lees meer

Contact

Prinses Irenelaan 347
2285 GA Rijswijk
T. 070 393 76 17
M. info@fysiorijswijk.nl

Erkend lid van

Aangesloten bij


Afspraak maken

Afspraken maken