Neem contact met ons op : 070 393 76 17

Manuele Mobilisaties volgens D.A.M.

De afkorting D.A.M. staat voor: Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie. Dit houdt in dat de beweging van een beperkte gewricht door de handen van de therapeut beïnvloed wordt om een versoepeling te bewerkstelligen. Deze therapie is dus gericht op het opheffen van functiestoornissen in de gewrichten van wervelkolom en extremiteiten.

De mobilisatietechnieken zijn gebaseerd op moderne, wetenschappelijke inzichten in de bouw en functie van gewrichten en spieren. Wetenschappelijk onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat het bindweefsel van door immobilisatie beperkt beweeglijk geworden gewrichten, paradoxaal genoeg, juist slapper is geworden dan voorheen. Het "rekken" van kapsel en banden is daarmee een verouderde behandelwijze. Een bewegingsbeperking blijkt te berusten op het progressief ontsporen van het gewricht gedurende het doorlopen van een bewegingstraject, op basis van een veranderde positie van de momentane draaiingsassen van het gewricht. Deze functiestoring ligt ten grondslag aan een groot aantal aandoeningen van het bewegingsapparaat; in de orthopedie aangeduid als bijvoorbeeld: PHS, arthrosis deformans, tendinitis, frozen shoulder, myalgie, HNP, bursitis, etc. Door middel van de D.A.M.-mobilisaties wordt getracht de passieve sturing in het gewricht te normaliseren.

Door deze specifiek uitgevoerde passieve mobilisatiebewegingen, die plaatsvinden onder minimale kracht, kunnen de beperkingen weer worden opgeheven en worden daarnaast overbelaste spieren/pezen ontlast. Herstel kan op deze manier optimaal plaats vinden. Het doel is het wegnemen van de oorzaak van de aandoening die tot beperkingen en klachten bij het functioneren leidt en dus niet alleen symptomen bestrijden.

d.a.m.

Kenmerken van D.A.M.-mobilisaties zijn:

  • De mobilisaties vinden plaats over het gehele, nog resterende, bewegingstraject (dus niet in de eindstand).
  • Er is sprake van bijsturen, niet van rekken.
  • De uitvoering geschiedt met zeer weinig kracht en is daardoor pijnloos voor de patiënt.
  • De mobilisaties zijn gebaseerd op recente inzichten in de mechanica en fysiologie van gewrichten.
  • De mobilisaties zijn driedimensionaal.

De manuele mobilisaties volgend de methode D.A.M. is een techniek die ontwikkeld is door praktiserende manueel therapeuten, die zeer aktief zijn op het gebied van onderzoek en scholing.

Deze manueel therapeutische methode valt onder fysiotherapie en zal dus ook conform het reguliere tarief vergoed worden.

Wat doet Fysiorijswijk

Fysiotherapie

Zoals iedereen weet is regelmatig bewegen essentieel voor een gezond en blessurevrij li...Lees meer

Dry Needling

Dry needling van triggerpoints is een vorm van behandeling voor patiënten met spie...Lees meer

Fitness

In de praktijk hebben wij enige fitnessapparatuur staan, die wij als hulpmiddel gebruik...Lees meer

Kinesio Taping

Kinesio Taping komt van oorspong uit Japan. De tape is 25 jaar geleden ontwikkeld door ...Lees meer

Manuele Mobilisaties volgens D.A.M.

De afkorting D.A.M. staat voor: Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie. Dit ho...Lees meer

Contact

Prinses Irenelaan 347
2285 GA Rijswijk
T. 070 393 76 17
M. info@fysiorijswijk.nl

Erkend lid van

Aangesloten bij


Afspraak maken

Afspraken maken